Het ontstaan

Wie ooit had gedacht dat een toevallige ontmoeting van wat gasten die elkaar vaag kenden van feestjes ergens zou uitgroeien tot een gevestigde naam in de early hardcore scene had een ieder voor gek verklaard.

Het was ergens eind augustus in 2006 dat enkele gasten die elkaar via via vaag kenden van feestjes aan de praat raakten in een studentencafeetje aan de Wibautstraat in Amsterdam.

Op zich was het gespreksonderwerp, dat via 'ik heb nog een set draaitafels' en 'ik zou ook wel es voor publiek willen draaien' uiteindelijk leidde tot 'goh dan moeten we gewoon zelf wat organiseren' ook nog wel begrijpbaar voor kroeg. Maar in de weken die volgden bleek het meer dan een idee, in hetzelfde cafe werd een datum geregeld voor Kultbaze!

Onderweg kwamen zij een oude schoolgenoot van een van de heren tegen en raakten zij aan de praat met een tek dj een bezoeker van hetzelfde cafeetje.

Totaal wars van enige organiseer- en/of draaiervaring bereidden de heren zich op studentenkamers voor op het eerste feest. Van het leren gelijk leggen van vinyl, de allereerste timetable samenstellen, ‘promotie’ op Partyflock via prive berichten, het persifleren van een logo. .Met zo’n 70 bezoekers op Kultbaze - dat van oldschool via hardstyle naar hardcore opbouwde om met 4 early hardcore plaatjes af te sluiten - was het hele voorbereiden toch wel een succesje te noemen en volgde er in 2007 vele andere kleine feestjes. Op maandagavonden, donderdagen, vrijdagen en een last minute op een zaterdag. Allemaal no/low budget maar met een visie die eigenlijk nooit meer weg zou gaan:

Toegankelijke evenementen organiseren in regio Amsterdam die betaalbaar waren waarbij de leden van de organisatie het nooit deden om er geld aan te verdienen. Anno 2021 geldt dat nog altijd en is en zal de organisatie altijd non profit zijn en blijven.

In 2008 veranderde er langzaamaan iets, een vroege bezoeker werd onderdeel van de groep, de eerste editie van Ouwe stijl is Botergeil in club LA en de tweede in de Akhnaton. Maar ook een meer als flop van een industrial feestje zorgde begin 2009 dat de studentikoze naam de beste tijd had gehad en dat het beter was verder te gaan met de officiele naam Strength of Unity. 

Via connecties in wijlen de LAX, en na er al twee eerdere evenementen gegeven te hebben streek Ouwe stijl, nu een SoU event voor de eerste keer neer eind 2009 in deze ravebunker (annex studentensocieit). Hiermee werd definitief de toon in het verhaal Ouwe stijl heette gelegd, vanaf 2009 t/m 2012 gaf de Amsterdamse organisatie maar liefst 9 edities waarop de e enige onvervalste botergeile early door de speakers rolde. En waarop op liefst 7 edities de volledige capaciteit van 300 bezoekers benut werd.

2013 betekende een verhuizing naar wijlen pand 14 daar dat de LAX gesloten werd (Als er iets een andere rode draad in het bestaan van de organisatie was dan was het wel de vele locaties die later moestten sluiten), waar OSIB zoals velen het inmiddels afkortten voor het eerst in twee zalen kon losbarsten.

Het betekende ook het tijdperk waarin de heren van Strength of Unity steeds creatiever geworden waren in het samenstellen van een gewaagde en unieke line-up, aangevuld met grootmeesters in de hedendaagse en vroegere early hardcore. 

Waar in het lax tijdperk al de nodige echte ouwe rotten uit de nineties langs gekomen waren op ouwe stijl begon het feest zich te ontwikkelen tot het feest waarop juist nieuwe early helden maar ook vergeten producers ver over de landsgrenzen hun early sound lieten horen. Ouwe stijl is botergeil was niet meer trendvolgend maar trendsettend!

Na enkele edities in de undercurrent in 2014 belandde de Amsterdamse organisatie in 2015 in de loods Dhoem Dhaam in Amsterdam noord als nieuwe thuishaven waar opnieuw een stap vooruit gedaan werd in professionaliteit, een volwaarde ravebunker waar plaats was voor circa 800 man

Tien jaar and counting

In 2016 ging het eigenlijk maar om 1 ding het gehele jaar, het tienjarig bestaan. Wat ooit begonnen was in een klein studentencafeetje voor een tiental zielen zou 10 jaar later zich gaan manifesteren in een rave voor meer dan 1000 gabbers. Met een ongekend line-up budget en voorbereiding was de Radion op zaterdag 15 oktober 2016 het decor van 10 jaar Strength of unity.

Maar het moge duidelijk zijn dat er na het 10jarig bestaan nog vele hoogtepunten te vieren vielen; Met nog drie waanzinnige edities in de Dhoem Dhaam in 2017 was het in 2018 weer tijd verder te gaan en bracht de organisatie de partybezoeker naar uitverkochte edities in de Q-Factory, paradiso noord en een nieuw bezoekje in de Radion in 2020.

Wat de toekomst de organisatie brengt, wie zal het weten? Wat wel duidelijk is is waar zij voor staat  en zal blijven staan.